Begrotingen, nota's, regels, plannen...

Links:

PvdA Binnenstad Amsterdam

PvdA Amsterdam

PvdA Landelijk

Stadsdeel Centrum

Gemeente Amsterdam

Grachten van Amsterdam

Raad in Beeld

De raadsvergaderingen van stadsdeel centrum van Amsterdam worden op video opgenomen en uitgezonden via het web. U kunt de vergaderingen van de raad hier live volgen, of achteraf terugkijken.

Wanneer de raad vergadert kunt u hier inzien.

 

Nieuwjaarstoespraak stadsdeelvoorzitter Els Iping

13 januari 2010

Uitgesproken tijdens Nieuwjaarsreceptie stadsdeel Centrum
Dinsdag 12 januari 2010, Paradiso Amsterdam

"Amsterdam is een mooie stad. Er is een grote toeloop van volkeren uit alle landen, waarvan de veelheid en verscheidenheid een idee geven van het oude Babylon. Amsterdam is het aangenaamste oord van Europa en er is geen Pers of geen Armeniër die zich daar niet thuisvoelt." Dit citaat is van Hortense de Jardins, Frans schrijfster, zij schreef dit in 1688.

Deze regels hadden net zo goed anno 2010 geschreven kunnen zijn. Ook in deze tijd voelen bewoners uit alle windstreken en van alle leeftijden, ondernemers en bezoekers zich thuis in Amsterdam. Dat is niet veranderd, de stad veranderde met de mensen mee. Hier staan we in Paradiso, ooit een kerk, nu poptempel. Een van de vele voorbeelden hoe de binnenstad van Amsterdam vanaf de 17e eeuw zich telkens aanpaste aan de veranderingen en zichzelf keer op keer opnieuw uitvond.

Vandaag viert het jongste stadsdeel voor de achtste keer het nieuwe jaar. De binnenstad van Amsterdam kreeg 8 jaar geleden zijn eigen bestuur. Met groot wantrouwen bejegend, want de binnenstad is tenslotte van iedereen, niet van een stelletje bewoners. Alleen, iets wat van iedereen is, is tegelijkertijd van niemand. En juist onze binnenstad heeft aandacht nodig. Aandacht van mensen die ervan houden, die zich ermee verbonden en ervoor verantwoordelijk voelen.

Na acht jaar heeft het stadsdeel haar waarde bewezen. Het stadsdeelbestuur is mét alle binnenstadbewoners en ondernemers en mét alle Amsterdammers trots op het unieke cultuurhistorische, dynamische, open en tolerante karakter van de Amsterdamse binnenstad.

Vanuit die verbondenheid vinden we onze partners, en hebben we grote projecten kunnen aanpakken.

Als ik één ding heb geleerd de afgelopen acht jaar is het dat het geheim niet in grote woorden zit of krachtige aanpak. Het geheim zit in de samenwerking. Samenwerking met het gemeentebestuur, met bewoners en ondernemers, met instellingen en diensten. Het klinkt zo simpel en toch zo ingewikkeld. Omdat het lukte kon het stadsdeel jaren slepende projecten vlottrekken. Bijvoorbeeld op het Rembrandtplein, in de Leidsebuurt, het Blaauwlakenblok.

Op de Wallen zijn dankzij die samenwerking de veranderingen nu al merkbaar op gebied van diversiteit, veiligheid en leefbaarheid. Al dertig jaar bepaalden de verslaafden op de Wallen en omgeving de sfeer in de buurt. Het probleem leek onoplosbaar. Nu zijn ze weg. En niet naar een andere plek om overlast te geven, nee, ze zitten op traject, in een zorgboerderij, in begeleid wonen, ze hebben overdag werk, soms zitten ze in de gevangenis. We zijn erin geslaagd alle partijen om de tafel te krijgen en de krachten te verenigen van politie, justitie, gemeente, stadsdeel, zorginstellingen. Zo is het gelukt een situatie te keren die niet te keren leek. De regie die het stadsdeel hierover had was zo succesvol dat we dezelfde werkwijze nu toepassen op de volgende opdrachten: de bestrijding van overlast door nepdopedealers en bestrijding van het uitgaansgeweld. Binnen al deze domeinen heeft het stadsdeel nauwelijks bevoegdheden, maar we zijn wel de spil, we hebben het overzicht en brengen ontwikkelingen en mensen samen. Voor die samenwerking en voor resultaten wil ik onze partners hartelijk bedanken.

Bij alles zijn de inspanningen erop gericht de balans tussen wonen werken en uitgaan te behouden. In Amsterdam Centrum is er op elke bewoner één werkende. In Hamburg is die verhouding 1:4. In Frankfurt
1:8. En wie de Londense City ooit heeft bezocht, ziet wat er gebeurt met een stad als op elke werkende er nul bewoners zijn.

Die Amsterdamse verhouding is uniek en bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer, maar is ook economische noodzaak voor Amsterdam. Juist de mensen die we zo graag willen aantrekken, kenniswerkers en creatieven, gedijen het beste daar waar sprake is van veel verschillende voorzieningen per m2. Waar een rijk cultureel aanbod en mooie architectuur voorhanden is.

Waar de geschiedenis onderdeel is van het dagelijkse leven. Waar de publieke ruimte bijzonder en mooi is. Waar contacten met andere mensen makkelijk en veelvuldig zijn. Waar mensen werken, recreëren, opvoeden, spelen, levenslang leren van dag tot dag op andere manieren combineren en verknopen. Het creatieve hart van Nederland zit in Amsterdam. Dat is niet toevallig, maar komt doordat de stad biedt wat mensen in de creatieve- en kennis industrie zoeken. Amsterdam Centrum is een stad waar mensen willen werken én wonen.

Maar dat is het nou net; iedereen wil wat in de binnenstad. Het toerisme is in 10 jaar verdriedubbeld, het aantal bewoners groeide naar 82.000, het aantal basisschoolleerlingen is toegenomen, maar ook het aantal studenten, de binnenstad is de banenmotor van de regio het grootste winkelgebied en belangrijkste uitgaansgebied.

De binnenstad die goed was voor de ambachtslieden en kooplieden van de 17e eeuw is ook de ideale stad voor de gebruikers van nu, maar hij is niet van elastiek. Net als toen moeten nadenken over hoe we hem groter maken. Gelukkig hoeft stadsdeel Centrum het niet alleen te doen. De grenzen van de binnenstad houden niet op bij de grenzen van het stadsdeel. De compacte, gemengde stad met een groot en divers aanbod aan voorzieningen vind je ook in omringende stadsdelen als -straks- West, Zuid en Oost. Er is zoveel moois in Amsterdam Nieuwe buurten worden ontdekt, behalve naar de Wallen en het Van Gogh museum moet ik toeristen al vaak de weg wijzen naar de Westergasfabriek en naar de Albert Cuyp. In de structuurvisie van het gemeentebestuur wordt uitrol van de centrumfunctie dan ook onderkend als een belangrijke opdracht voor de komende decennia. Daarin past de Rode Loper, de ontwikkeling van de IJ-oevers, ruimte voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer door creëren van parkeerplekken onder de grond. Dat stelt ons bijvoorbeeld ook voor de opgave het "ravijn" dat de binnenstad omringt en scheidt van de andere stadsdelen, de Stadhouderskade, op zijn minst beter doorwaadbaar te maken.

In 2010 zal stadsdeel Centrum een van de zeven stadsdelen zijn. Meer dan voorheen is de inzet gezamenlijk onze taken slim en doelmatig in te richten en uit te voeren. Als Centrum gaan wij mee in de vernieuwing en verbetering. Ook daar draait het om de samenwerking: tussen stadsdeel en ondernemers en bewoners, tussen de zeven stadsdelen en de centrale stad, tussen afdelingen van het stadsdeel en vooral ook door versterking van de samenwerking tussen medewerkers. Het dagelijks bestuur is erg geschrokken van de aanhouding van vijf van haar medewerkers, die verdacht worden van het aannemen van steekpenningen. We wachten de uitkomsten van het politieonderzoek af, maar de feiten die nu bekend zijn, vervullen ons met grote zorg. De onderste steen moet boven komen, we willen een transparante en open organisatie.

In 2010 valt hopelijk het besluit de grachtengordel op te nemen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Waarmee deze erkend wordt als een unieke plek van mondiale betekenis.

2010 is het jaar dat de economie aantrekt, maar ook in Centrum zullen we de gevolgen van de crisis voelen en pijnlijke keuzes moeten maken.

2010 ten slotte, wordt het jaar van de verkiezingen. Van een nieuw stadsdeelbestuur dat aantreedt. Ik wens de bewoners veel wijsheid bij het maken van hun keuze in het besef dat we leven in een van de mooiste en prettigste steden van de wereld. Het kost ongelooflijk veel inspanning om dat in stand te houden maar het is zeer de moeite waard.

Ik wens u, bewoners en ondernemers, medewerkers van het stadsdeel, nieuwe raadsleden en bestuurders daarbij veel energie, veel wijsheid, veel samenwerking, veel plezier en heel veel succes.

15 september 2009

Stadsdeelvoorzitter Els Iping neemt afscheid in 2010
Stadsdeelvoorzitter Els Iping stelt zich niet opnieuw verkiesbaar voor het lijsttrekkerschap van de PvdA in stadsdeel Centrum. ‘Na twee termijnen als bestuurder in de binnenstad is het tijd voor iets anders. Tot de verkiezingen van maart 2010 blijf ik me met veel plezier inzetten voor de binnenstad.’

2002 - 2010
‘Omdat ik me met hart en ziel verbonden voel met Amsterdam en daadwerkelijk iets wou doen aan de verloedering van de binnenstad ben ik acht jaar geleden de politiek in gegaan. Ik heb me volledig ingezet voor een binnenstad waar het goed wonen, werken en uitgaan is. Om dat voor elkaar te boksen ben ik telkens op zoek geweest naar de juiste balans. Dat is een continu proces geworden van belangenafweging van bewoners, bezoekers en ondernemers. Soms vallen die verschillende belangen samen, soms ook niet. Voor bewoners en ondernemers is de binnenstad veiliger, schoner en leefbaarder geworden, voor bezoekers valt er ook volop te genieten van de schoonheid, de kunst en cultuur, de gezelligheid en het uitgaansleven.’

Wallengebied van afvoerputje naar paradepaardje.
Wat zeven jaar geleden begon als een conferentie van bewoners en ondernemers uit het Wallengebied is uitgegroeid tot coalitieproject 1012. Bewoners, ondernemers, gemeente en deelraad werken daarin eensgezind aan een gastvrij en prachtig stadshart waarin de criminaliteit wordt teruggedrongen. Iping: ‘Door hard te werken en goed overleg slagen we er in criminaliteit terug te dringen, vrouwenhandel aan te pakken en drugsoverlast spectaculair te verminderen.’

Achtergrond
Iping was van 2002 tot 2006 wethouder openbare ruimte, zorg, cultuur, onderwijs, welzijn, bouwen en wonen en coördinatie Wallen in stadsdeel Centrum. Sinds 2006 is zij voorzitter met onder andere veiligheid, stedelijke ontwikkeling, monumenten, horeca, Wallen, evenementen en communicatie in haar portefeuille.

 

14 september 2009

"Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen"

interview uit PvdA krantje met Els Iping .....

9 september 2009

6 september 2009

12 augustus 2009

 

De zoektocht naar balans

Net terug van vakantie geniet ik met volle teugen van onze binnenstad. Deze zomer heeft Amsterdam haar reputatie van tolerante wereldstad weer helemaal waargemaakt. Dat blijkt ook uit de enthousiaste reacties van toeristen zoals het Parool die afelopen zaterdag publiceerde.


Alles en iedereen door elkaar en met elkaar, in een relatief kleine, monumentale stad met 170 nationaliteiten. De laatste jaren is het aantal toeristen verdriedubbeld. In 2008 was Amsterdam evenementenstad van het jaar, de gay-pride is net achter de rug, het Grachtenfestival is begonnen en de Uitmarkt staat voor de deur.

Ondanks alle reuring en drukte is de veiligheid toegenomen. De overlast van verslaafden is spectaculair afgenomen. Amsterdam Centrum verdrijft criminelen van de Wallen en het Damrak, heeft er met de Hermitage een geweldig museum bij, de scholen in de binnenstad blijven groeien. We hebben de leukste winkels en je kunt hier ontzettend goed eten.

De binnenstad leeft, groeit, verandert voortdurend en komt steeds voor nieuwe uitdagingen te staan.
Het succes is soms een bedreiging voor de leefbaarheid. Wie van buiten de binnenstad komt denkt in de eerste plaats aan winkelen en uitgaan. Maar juist het feit dat er gewoon mensen in de binnenstad wonen en werken, maakt het zo leuk voor bezoekers.

Alleen al in de Jordaan, de meest dichtbebouwde en de dichtstbevolkte wijk van de hele stad zijn er 110 horecagelegenheden en 90 terrassen. Mensen gaan daar graag uit, liever dan op de grote uitgaanspleinen.
Gelukkig gaat het meestal goed, van de 900 terrassen in de binnenstad hebben er 7 een probleem.

Om het unieke karakter van het centrum te behouden moeten we de kwetsbare kanten beschermen. Om te voorkomen dat binnenstad aan zijn eigen succes ten onder gaat. Dat betekent een permanente zoektocht naar de balans tussen wonen, werken en uitgaan. Door steeds méér in de binnenstad te willen proppen verdwijnt die balans. En dat wil niemand.

Maar wat willen we dan wel?
Mij lijkt het een goed idee het succes van de binnenstad uit te breiden. De binnenstad houdt immers niet op bij de grenzen van stadsdeel Centrum. Omringende stadsdelen als de Pijp, Westerpark en Oud-West hebben al de levendigheid en sfeer van een stadscentrum, maar het begint óók te borrelen in Bos en Lommer en de Indische buurt, in de Baarsjes en Oost zitten de hipste clubs.

Ik ben politicus geworden om te werken aan een stad waar plek is voor iedereen. Ik ben lid geworden van een partij waar de naam van Spinoza wordt gebruikt om de claim op vrijheid te verbinden aan het nemen van verantwoordelijkheid voor het welzijn van anderen. Daarom sta ik pal voor de bewoners van de binnenstad. En voor de mensen die er – terecht - heel graag op bezoek komen. Met afspraken die tot doel hebben het plezier van bezoekers te garanderen zonder dat dit ten koste gaat van het welzijn van de bewoners.

Ik ben trots op ons Amsterdam. Ik vind het zonde dat de vvd zo ontzettend negatief doet over het stadsdeel. Dat levert niets op en het brengt hun eigen bestuurders in de binnenstad in een moeilijke positie.


Terwijl de vvd zich druk maakt om regeltjes die ze zelf heeft ingevoerd, zet de PvdA zich in om Amsterdam voor iedereen, jong, oud, arm, rijk, toerist, lokalo, homo, lesbi en meer, toegankelijk te houden. Een Amsterdam waar niet het snelle geld en de grote mond het voor het zeggen hebben. Een Amsterdam waar iedereen kan profiteren en genieten van het succes van onze prachtige binnenstad.

18 september 2009

Terrassen in de binnenstad

15 september 2009
Stadsdeelvoorzitter Els Iping neemt afscheid in 2010

14 september 2009

De krant over regels en ilegale hotels

19 augustus 2009

De poppodia

12 augustus 2009

De zoektocht naar balans

10 augustus 2009

Wie op een terras staat, zit niet meteen fout.

3 juli 2009
Deelraad en de gemeenteraad steunen coalitieproject 1012, De voorjaarsnota, nieuwe huisvesting Galerie De Appel en nieuwe regels steigerdoeken.

2 juni 2009

Filmpje van mokumtv gemaakt tijdens raadsdebat 1012 op 27 mei 2009.

24 april 2009

Binnenstad weer veiliger...

Prinsengrachtziekenhuis wordt moderner...

De voormalige openbare bibliotheek wordt monument...

16 maart 2009

Stadsdeel kiest voor een parkeergarage onder het Oosterdok in plaats van onder de Geldersekade. Inspraak vanaf 23 maart tot en met 24 april. meer...

16 maart 2009

Over Amsterdam en de Grachtengordel, 1012 de inspraak in, Redlight Art, informatieve naambordjes, behoud en herstel van monumenten, flowershop Ivy aan het Leidseplein, peuken in de asbak, vechtersbazen aangepakt, ons handboek openbare ruimte, de bonbons van Puccini, betere dienstverlening, minder papieren rompslomp en nog veel meer...

 

28 januari 2009

De nieuwe stadsdichter

 

Nieuwjaarsspeech van Els

22 december 2008

Over Unesco, monumenten, burgermonitor, rode loper, Spinoza, woonvisie, nepdopedealers, camera's op de wallen en het Oostenburgereiland.

8 december 2008

Over de plannen voor de oude binnenstad.

Bekijk het filmpje.


Strategienota coalitieproject 1012 [2 Mb]


Economische visie Amsterdam-1012 [1,3 Mb]


Brochure Hart van Amsterdam [5,8 Mb]


Brochure Heart of Amsterdam [6 Mb]


Toekomstvisie 1012 [40 Mb]

In het NRC 6 december

24 november 2008

Gratis schaatsen op het Wittenburgerplein

20 november 2008

Amsterdam bindt strijd aan met dealers nepdope

17 november 2008
Steviger aanpak bescherming monumenten

16 oktober 2008
Leges voor de Oude kerk

3 oktober 2008
Nieuw horecabeleidsplan biedt uitbreiding en verruiming in centrum

23 september 2008
D66 slaat plank mis

13 juni 2008
Heropening homocafé 't Mandje

13 juni 2008
Amsterdam Evenementenstad 2008

13 juni 2008
Centrum weert bierfiets

6 juni 2008
Woningen versus hotels

6 juni 2008
Het zal altijd een spannend gebied blijven

22 april 2008
Een visie op het Oostenburgereiland

7 april 2008
Op weg naar een betere dienstverlening

7 april 2008
De Wallen en coalitieproject 1012

9 november
Proef met terrasverwarming

8 november
Leon Deben: Gebruik, beheer en beleving van de openbare ruimte

27 oktober 2007
Interview in het Parool