Amsterdam Evenementenstad 2008

Tijdens de Nationale Evenementenprijzen in Utrecht mocht ik op 19 mei j.l. de prijs Evenementenstad van 2008 in ontvangst nemen. Het stadsdeel Centrum is gastheer van de meeste evenementen in Amsterdam. In 2007 waren dat er 140, waarvan elf grote, met meer dan 2000 bezoekers.

Vijf keer ging de prijs naar Rotterdam. De stad aan de Maas doet er erg veel aan om evenementen binnen te halen. Daarentegen komen bij Amsterdam de evenementen niet van buiten, maar vanuit de stad zelf. Dat maakt Amsterdam bijzonder. Jaar in jaar uit faciliteert de stad aan de Amstel een rijk aanbod van grote evenementen. Daarom viel de prijs ditmaal ons ten deel. Het bevestigt dat Amsterdam – en in het bijzonder stadsdeel Centrum – zich heeft ontwikkeld tot thuishaven van veel beeldbepalende evenementen in Nederland. Organisatoren komen graag naar de binnenstad met hun feest – en Amsterdam wil dat ze zich hier welkom voelen. Dat dit goed lukt blijkt nu.

Sinds 1 januari 2008 is in stadsdeel centrum het nieuwe evenementenbeleid van kracht. Centraal doel is een kwalitatief goed evenementenaanbod dat aansluit bij het belang van de binnenstad. In de nota is beschreven is aan welke kwaliteitscriteria evenementen moeten voldoen. Via locatieprofielen geeft het stadsdeel aan wat op welke plek mogelijk is. Hierdoor zijn er meer evenementen mogelijk dan voorheen, maar niet allemaal op dezelfde plek zodat locaties en bewoners niet overbelast raken.