9 november 2007

Proef met terrasverwarming


Terrassen in het zuidelijk gedeelte van de binnenstad mogen vanaf januari op proef worden verwarmd. De deelnemende horeca moet het milieu zo min mogelijk belasten. Ook betalen ze klimaatcompensatie.

Met de proef komt stadsdeel Centrum tegemoet aan een sterke wens van de gemeenteraad en de horecaondernemers.

Het verwarmen van terrassen was voorheen in stadsdeel Centrum niet toegestaan om milieuredenen. ('Op een verwarmd terras wordt op één avond een hoeveelheid energie weggegooid die een huishouden in een jaar met spaarlampen uitspaart' Jan Uitzinger, onderzoeker verbonden aan de IVAM in Trouw). Ook leggen verwarmde terrassen meer druk op de omgeving: ze zijn meer uren per dag bezet en het hele jaar open.

Gebied
Het gebied van de proef ligt tussen de Singel, Binnenamstel, Singelgracht en de Leidsegracht. In het proefgebied zijn ongeveer 260 zaken met een terras. Verwacht wordt dat zo’n 200 daarvan meedoen. Alle horecaondernemers met een terrasvergunning in het gebied krijgen binnenkort een brief met informatie en instructie.

Doel
De proef moet laten zien dat de ondernemers hun verantwoordelijkheden nemen door zo min mogelijk energie te verbruiken, de juiste verwarmingselementen in te zetten en door klimaatcompensatie. Ook is het stadsdeel benieuwd of gebruik van terrasverwarming sowieso wel te regelen en te controleren is.

Centrale stad betaalt
De kosten voor het project zijn voor rekening van de centrale stad, Stadsdeel Centrum betaalt niet mee aan het aanpassen van de vergunningen en het controleren door de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht. Komt dit geld van de centrale stad er niet, dan gaat de proef niet door.